P&O Nieuws 17 november 2015

Trainingen R&O-gesprek voor medewerkers

De training R&O-gesprek wordt georganiseerd op verzoek van medewerkers. Er zijn voldoende aanmeldingen binnengekomen om weer een nieuwe trainingsdatum te prikken. De training R&O-gesprek voor medewerkers met Eric den Heijer wordt gehouden op 15 december 2015 van 13.00 tot 17.00 uur. Heeft u interesse in het volgen van deze workshop? Aanmelden kan via Self Service. Meer informatie over de inhoud van de workshop vindt u op de pagina van Opleidingen.


Zoek de verschillen: Symposium Jonge Akademie van Wetenschappen

Hoog tijd voor meer diversiteit op de academische werkvloer. Maar hoe bereiken we dat? Die vraag stond centraal op een symposium van De Jonge Akademie. Het is geen kwestie van ‘gemene mannen die er geen vrouwen bij willen’ of van xenofobe witte onderzoekers met angst voor een kleurtje. Het feit blijft dat er in Nederland weinig vrouwelijke (top)wetenschappers en hoogleraren zijn en slechts een enkeling met een niet-Westerse achtergrond.

Belangrijke aanbevelingen uit de bijeenkomst:

• Meer transparantie. Hanteer duidelijke criteria, checklists en factsheets bij bijvoorbeeld hoogleraarsbenoemingen. Spreek je ook uit over wat je verstaat onder bepaalde vereisten en leg uit waarom die belangrijk zijn. Neem buitenlandervaring – doorgaans een noodzaak voor wie hoogleraar wil worden. Maar voor veel ambitieuze vrouwen met een gezin niet haalbaar. Is dat erg? Wat is dat eigenlijk, buitenlandervaring? En kun je het eventueel door iets anders vervangen?
• Meer realiteitszin als het gaat om ons beeld van hoe een wetenschappelijke loopbaan eruit hoort te zien. Een deelnemer: ‘Een Veni en vier kleine kinderen? Doe effe normaal!’
• Deskundigheidsbevordering van HR-medewerkers. Zij kunnen een belangrijke positieve rol spelen door meer oog te ontwikkelen voor diversiteit.
• Tenslotte: het onderwerp op de agenda zetten legt vaak al veel gewicht in de schaal. ‘Laten we morgen allemaal naar onze decaan toestappen met de vraag: “Hé joh, wat ga je er aan doen?”.

Het verslag van de bijeenkomst is te lezen op de website van de Jonge Akademie.

Laatst Gewijzigd: 16-11-2015