Projecten gezocht voor Lowlands Science!

Popfestival Lowlands roept wetenschappers op voorstellen te doen voor onderzoek op het festival, dat wordt gehouden van 18 t/m 20 augustus. Lowlands Science is al twee jaar een succesvol onderdeel van het festivalprogramma.

Lowlands is een driedaags festival dat ongeveer 55.000 bezoekers trekt. De programmering beslaat naast muziek ook kunst, cultuur en wetenschap. Op het festivalterrein staat een uitgebreid laboratorium waarin bezoekers kunnen deelnemen aan experimenten.

Wetenschappers, universiteiten en hogescholen kunnen nu hun onderzoeksvoorstellen indienen. Wat zou u willen onderzoeken op Lowlands? Stuur voor 15 maart een voorstel in!

Criteria
De mogelijkheden voor onderzoek tijdens het festival zijn groot, mits de kwaliteit en de haalbaarheid gewaarborgd zijn. Er zijn een aantal criteria waar onderzoeksvoorstellen aan moeten voldoen:
- Het onderzoek moet relevant en interessant zijn voor het Lowlandspubliek
- De Lowlandsbezoeker moet kunnen meedoen aan het onderzoek, onderwerp van het onderzoek zijn of er iets van kunnen leren. Onderzoek waar bijvoorbeeld alleen een enquête wordt afgenomen, is niet interessant voor de bezoeker.
- Het onderzoek dient rekening te houden met de omgevingsomstandigheden van het festivalterrein, zoals trillingen, geluid en alcoholconsumptie van bezoekers. Zo is bijvoorbeeld onderzoek in een geluidsvrije ruimte niet haalbaar.

Succesvol
Lowlands Science was in 2015 en 2016 al erg succesvol onder zowel de festivalbezoekers als de deelnemende wetenschappers. Ook Leidse onderzoekers stonden al op Lowlands. Vorig jaar onderzocht promovenda Eliska Prochazkova van Psychologie samen met negen collega’s hoe het zat met de liefde op Lowlands: is het mogelijk om enkel op basis van non-verbale communicatie en lichamelijke eigenschappen te voorspellen of er een seksuele aantrekkingskracht is tussen mensen? En in 2015 keken LUMC’ers Karin van der Tuin, Marjolein Kriek, Arn van den Maagdenberg en Johan den Dunnen naar de aanwezigheid van het 'adventure gen' bij de festivalgangers. Ook onder andere het Nederlands Forensisch Instituut, het Radboudumc, de TU Delft, de Universiteit Utrecht, de UvA en Hogeschool van Amsterdam voerden de afgelopen jaren onderzoeken uit op Lowlands.

Deadline
Onderzoeksvoorstellen kunnen worden ingediend tot 15 maart. Bekijk de exacte criteria voor projecten op de website van Lowlands Science.


Laatst Gewijzigd: 20-02-2017